scriem pagini valide W3C
HTML a fost dezvoltat initial de Tim Berners-Lee, in 1989.
HTML a fost initial vazut ca o posibilitate pentru fizicienii care utilizeaza computere diferite sa schimbe intre ei informatie prin mijlocirea Internetului, informatie ce poate fi vizionata prin intermediul unor programe numite browser. Pentru a afisa corect documentele HTML, aceste browsere detin standarde de recunoastere a elementelor specifice HTML.
Standardul oficial HTML este dat de World Wide Web Consortium (W3C), care este afiliat la IETF (Internet Engineering Task Force). W3C a enuntat cateva versiuni ale specificatiei HTML, printre care si HTML 2.0, 3.0, 3.2, 4.0 si, cel mai recent, HTML 4.01. Validarea codului HTML este operatiunea realizata de catre cei ce creaza pagini Web, in scopul declarat de a avea un cod curat, usor de urmarit si rapid de citit de catre orice browser ("Viewable With Any Browser").
Validarea HTML verifica deci modul corect de realizare a unei pagini Web astfel incat utilizatorii sa poata vedea un document fara erori HTML si accesibil in orice browser ("Any Browser"). Un document HTML trebuie sa aiba specificat tipul de document, DOCTYPE, in care acesta este creat. In functie de DOCTYPE, validarea codului HTML poate fi usurata, prezentandu-se erorile conform standardelor documentului respectiv.
Validarea HTML si optimizarea pentru motoarele de cautare Motoarele de cautare nu clasifica site-urile in valide HTML sau invalide, sau cel putin nu recunosc ca in algoritmii de pozitionare a unui site in lista returnata dupa o cautare exista si acest factor (valid W3C sau nu). Un site valid W3C va putea fi urmarit de cati mai multi vizitatori, ceea ce indica motoarelor de cautare ca acest site este usor de urmarit, compatibil cu diferite browsere.
Un site invalid va fi vizionat doar de acele persoane care folosesc un anumit browser, cu care codul HTML al site-ului este compatibil. Restul utilizatorilor ce folosesc alte browsere il vor evita, ceea ce va avea rezultat un trafic mai redus. Pentru optimizare, validarea HTML implica folosirea corecta a unor elemente HTML ce au ca rezultat o imbunatatire evidenta pozitiei in lista rezultatelor la motoarele de cautare.
Validarea HTML cere timp si cunostinte in acest domeniu, insa rezultatele pentru motoarele de cautare, accesibilitatea vizitatorilor ce folosesc diferite programe de vizualizare si cresterea de trafic sunt motive puternice pentru a tine cont de aceasta validare HTML in momentul crearii de site-uri Web.
Cum mentionam si in pagina Istoric DWD, "Programarea fara erori" este o mandrie a DWD, toate realizarile noastre fiind cu zero erori HTML, valide W3C.

Alte articole:
gasim numele culorilor
folosim culorile web-safe
folosim caractere speciale
folosim redirectarea 301